Aardappelgratin met een rundergehakt balletje en broccoli/bloemkool

Aardappelgratin met een rundergehakt balletje en broccoli/bloemkool

Al een paar weken lang kwamen er wekelijks wat aardappeltjes binnen, vooral krieltjes, deze bewaarden we in een koele en relatief donkere ruimte, het moment was daar om er iets mee te doen, het was een doos vol en de oudste begonnen wat uit te lopen.

Op een stille zondag gingen alle aardappeltjes in bad om ze vervolgens op de mandoline in plakjes te snijden.

Dit was een goed moment om een gratin te maken want er was ook redelijk wat kookroom op voorraad met een THT die riep het moet op..

Kaas was er ook best wat dus de aardappelgratin werd afgewerkt met kaas en ging in de oven.

Op maandag ging hij in de vriezer en op woensdagochtend er weer uit, en natuurlijk hadden we ze in de oven moeten zetten toen we bezig waren met gehaktballen te draaien maar dat waren we dus vergeten.

Dus de bakjes stonden al lang klaar, de ballen waren gebakken en alle groenten gestoomd en toen gingen de nog koude gratins de oven in, gelukkig duurde dat niet al te lang en rond 16:45 konden we echt beginnen met het vullen van de bakjes.

Terwijl we met de afwas bezig waren realiseerde ik me dat we het gasfornuis alleen gebruikt hebben om een paar krieltjes te koken voor de deelnemer met lactose intoleratie; verder is echt alles in de Rational gedaan.

Dingen als even de groenten weer op temperatuur krijgen terwijl de gratin in de bakjes wordt geschept kost geen moeite, even de bak in de oven, 70% vocht en 130 graden, paar minuutjes en het is warm..

We konden deze tradionele AGV maken door aardappelen te sparen en gehakt bij te kopen, hopelijk neemt de aanvoer van ingrediƫnten binnenkort weer wat toe zodat we wat vaker een dergelijke maaltijd kunnen maken in plaats van een saus met gemengde groenten en wat kip op een bedje van rijst, pasta of quinoa.

Tot volgende week