Hutspot met kip of bal

Hutspot met kip of bal

De afgelopen paar keren had ik een behoorlijke hoeveelheid winterwortel verzameld, een sinasappel-doos vol om precies te zijn.

Op de markt kocht ik 20 kilo vuile bonken voor 25 euro, die werden samen met een restje aardappels die er nog lagen allemaal geschild en in stukjes gesneden zodat ze lekker vlot garen, altijd een uitdaging met dit soort hoeveelheden.

Elke week zijn er bij Buurtbuik wel uien over, maar eigenlijk altijd rode uien in overvloed maar witte (of gele) uien zijn er een stuk minder, ook die heb ik een paar weken verzameld zodat we ook daar een mooie hoeveelheid van hadden.

Kortom de hutspot zelf was compleet, maar eigenlijk hoort daar natuurlijk wat klapstuk bij. Met prijzen tussen de 12 en 15 euro de kilo voor rundvlees, en dan ook nog gewoon riblap in plaats van runderborst (klapstuk) dat al snel richting de 20 euro de kilo ging.

Geen haalbare optie, maar bij Buurtbuik was er veel kip over, zowel stukjes, filet en gehakt. Genoeg om het als alternatief te gebruiken. Van de diverse soorten gehakt maakte in balletjes, de kipstukjes en filets sneden we in gelijke stukjes en bakten we totdat ze een mooi kleurtje hadden en gaarden we na in de oven.

Van groentebouillon en de bakresten maakten we een hartige jus, en na enorm veel stampwerk hadden we onze grootste pan vol met hutspot en konden we de bijna 60 bakjes vullen.