Nieuw-Zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie

Het leuke van koken is dat je nooit bent uitgeleerd, er is altijd wel iets te vinden wat je nog niet kent. Soms komt dat uit onverwachte hoek.

Een onschuldig app-je van Kookgroep vrijwilliger Astrid met familie in Dronten slide in mijn tijdlijn:

Dat is natuurlijk altijd leuk om te proberen, het was het weekend van de Burendag en op zondag zouden we met circa 30 buren BBQen op straat en daar zaten diverse gerechtjes bij.

Zoon T. kwam ook, in het dagelijkse leven kok in De Nieuwe Winkel, een restaurant dat louter met plantaardige producten werkt was ook geinteresseerd en plukte vlot de groenten zodat deze verder verwerkt kon worden.

Rauw proeven beloofd veel, geen uitgesproken groene smaak maar een beetje nootachtig en een mooier knispering. Zeker goed als groen component in een salade.

Die hadden we echter al voldoende op het menu staan en dus gingen we voor een bereiding.

In een bakpan met weinig olie bakten we de spinazie zodat het slinkt, daarin gedraagd deze zich iets anders dan de gewone standaard spinazie. Het is iets steviger en heeft misschien iets langer nodig maar uiteindelijk  slinkt het tamelijk gelijk als gewone spinazie.

Na het slinken hebben we de spinazie nog even geroosterd op een keramische BBQ met deksel, dat deden we door alles in een bolzeef te gooien en boven het vuur met gesloten deksel een minuut of  5 te roosteren. Het vocht zorgt er voor dat de groente niet blakert maar er blijft wel een lichte rooksmaak hangen die wat extra verdieping geeft.

De spinazie vond gretig aftrek, de gehele krat ging vrijwel geheel op. Alleen het laatste lepeltje durfde niemand te pakken zodat een dag later dat nog even in een omelet verdween :)

Algehele stemming was dat het een prettige groente is, het wat ziltige karakter zorgt er voor dat het wat anders is dan anders. Maar het grote pluspunt vond men vooral het achterwege blijven van de droge tanden en gehemelte die zo specifiek hoort bij gewone spinazie.

Al met al een prettige groente die zowel rauw als gegaard een mooie toevoeging aan de keuken geeft.