Ik SIA het niet meer zitten...

Ik SIA het niet meer zitten...

Tenminste twee keer per week kom ik bij Fort Ossenmarkt en kom dan langs het bankje op de foto. Een mooie plek om even rustig te zitten en te genieten van de omgeving. Met het mooie weer van de laatste tijd wordt het dan ook regelmatig gebruikt.

Dat is ook te zien aan de rommel die achterblijft, vaak liggen er blikjes, flesjes en peuken. Op de foto zie je twee stukken wit zwerfafval, een mooie foto om eens melding te doen bij de gemeente. Het zou heel fijn zijn als hier een prullenbak geplaatst zou worden, dan hebben mensen een plek om hun afval in de doen en hoeft het geen zwervend bestaan te gaan leiden.

Opgetogen ging ik naar https://meldingen.amsterdam.nl/ ; dat is het Signalen Informatievoorziening Amsterdam systeem van onze gemeente en deed deze melding op 22 maart:

Bij het Fort staat een bankje welke een aangename plek is om even te verpozen. Helaas staat er geen prullenbak naast zodat onder en rondom het bankje al jarenlang zich zwerfvuil verzameld. Dit wordt dan op gezette tijden opgeruimd door de gebruikers van het Fort.
Het zou ideaal zijn als er een prullenbakje naast het bankje zou staan, dat zou veel ergernis en rommel schelen.

Ik sloot de foto van hierboven bij ter verduidelijking.

Op 24 maart krijg ik een reactie:

Jammer dat er niet direct een afvalbak geplaatst wordt maar wat fijn dat er gelijk is opgeruimd!

Op 29 maart kom ik weer bij het Fort om wat boodschappen voor het koken op woensdag in de koeling te leggen. Ik loop langs het bankje en tot mijn verbazing zie ik dezelfde troep nog gewoon liggen:

Dit is op 22 maart:

En dit de 29e:

En de feedback is "we hebben opgeruimd en gaan goed monitoren"

Dus maak ik hier maar weer een SIA melding van:

Men zegt dat het is weggehaald.

Na het koken op woensdag 30 maart rond 17:00 lag het er gewoon nog, heb er helaas geen foto van maar het zou mij niet verbazen dat het er vandaag gewoon nog ligt. Hoewel de wind was gisteravond nogal hard, misschien is het weggeblazen.

Op https://algoritmeregister.amsterdam.nl/meldingen-openbare-ruimte/ lees ik dat de categorie selectie voor het afhandelen van dit soort meldingen via een stukje Artifical Intelligence gaat.

Ik vrees dat dit het enige stukje in het traject is wat wel werkt want de rest van de afhandeling is uitermate vreemd. Direct na een melding krijg je namelijk ook nog een mail, daarin staat: "Wij komen regelmatig langs om afval op te ruimen. Zodra wij weer in de buurt zijn ruimen wij het op. Meestal is dat binnen 1 week." Dat bericht wordt een dag later gevolgd door het specifieke bericht.

Daarmee wordt in ieder geval geimpliceerd dat er actief iets gedaan is maar dat valt helaas dus tegen.

Is dit een gevalletje van ambtenaren die er vanuit gaan dat als je iemand vraagt om het op te lossen je het incident kunt sluiten? Of is het AI gone mad?

Misschien moet ik de source-code maar eens gaan lezen, die is in ieder geval publiek beschikbaar op https://github.com/Amsterdam/signals dat is een stuk transparanter dan het gebruik en achterliggende beleid van het systeem.

Update:

Daags na deze post bleek dat er wat snoeiwerk rondom het bankje is gedaan, daarmee is een deel van de troep ook verdwenen. Helaas ligt er onder de bank nog wel van alles, want daar is natuurlijk niet gesnoeid.

Als afsluiting een idyllische foto van het bankje op een regenachtige maandag avond rond een uur of 22:00